JUHTKIRI: võimuliidu esimene aasta ehk maskid on langenud

1. novembri möödub aasta, kui maske kandnud Jan Trei (Isamaa), Siim Kallas (Reformierakond), Lauri Hussar (Eesti 200) ja Pille Pertersoo (Vali Viimsi) kinnitasid kirjalikult, et teevad võimuliidus koostööd.

Tänaseks on maskid langenud ning paraku tuleb nentida, et 2021. aasta kohalike valimiste eel viimsilastele antud lubadusi on kõik võimuliidu osapooled olulistes punktides juba murdnud.

Reformierakond esitles toona valges särgis valge auto rehve vahetavat Illar Lemettit, kes promos nn uusi refe. Pärast valimisi on aga reformarid jätkanud vanaviisi. Vallaleht teeb maksumaksjate raha eest võimuliidu propagandat. Vallajuhid kasseerivad lisaks kõrgele palgale müstiliselt suuri esindustasusid. Valla hankekonkurssidel jätkub jokitamine ning Viimsi rannaaladel ja metsades jõuline arendustegevus.

Eesti 200 lubas suure suuga, et teeb Viimsis muutusi. Eeskätt pidid nad Atso Matsalu sõnade kohaselt ajama võimu juures ära Reformierakonna, kes justkui elevant olevat vallas kõik nurgad täis teinud. Lauri Hussar aga rääkis Viimsisse isesõitvate busside tulekust, Pranglile tuulepargi rajamisest, Viimsi rannajoone katmisest betoneeritud sadamakaidega ja muud toredat mullijuttu. Stig Rästa ütles toona üksnes sügavmõttelise fraasi “Oot-oot!”. Nüüd siis on aasta oodatud ja vahepeal on ainsa nähtava mutusena loodud Viimsi vallavalitsusse kõrgepalgaline neljanda abivallavanem töökoht, mille sai Eesti 200 liige Nikolai Bentsler. Hussar ja Matsalu hääletavad volikogus täpselt nii nagu refid seda soovivad ning Rästa pole seal üldse sõna võtnud.

Vali Viimsi lubas rohkem rohelust ja suuremat kaasamist. Tänaseks on nii Antoon van Rens kui Pille Petersoo vaikides heaks kiitnud Viimsi keskküttekatlamajas põlevkiviõli kasutamise. Nad on volikogus maha hääletanud ka ettepanekud kaasata valla haridusasutuste hoolekogudesse opositsiooni esindajaid.

Ka Isamaa lubas loodushoidu ja kaasamist. Nemadki on nüüd nõus põlevkiviõli katlasse ajamise ja opositsiooni kaasamata jätmisega. Muuhulgas lubasid nad veel ekspressbussiliine Viimsist Tallinna ning kaasva eelarve summa tõstmist 150 000 euroni. Tänaseks on Jan Trei omale erinevate nõukogude tasude ja hüvitistena näol taganud ligikaudu 1500-eurose lisasissetuleku kuus. Mari-Ann Kelam on teistega koos maha hääletanud ettepanekud opositsiooni esindajate kaasamiseks erinevatesse kogudesse ja kohtadele.

Aasta tagasi allkirjastas võimuliit ohtralt sõnavahtu ning paljude ebamääraselt või tingimuslikult sõnastatud lubadustega võimuleppe. Mõned lubadused on seal siiski ka konkreetsed.  Jääme siis ootama, kas ja milla tuleb jalgpallihall? Kas kunagi valmib väga pikalt lubatud Tammede park (mitte segi ajada vahepeal sinna serva rajatud parklaga)? Ning kas saadakse pidama vallas jätkuv kinnivaraarendus olukorras, kus kohaliku põhjavee tase on langemas allapoole kriitilist piiri?

Tunnuspilt: pexels.com

Kui lugu meeldis, siis palun toeta sõltumatut kogukonnaportaali ning ANNETA.

Viimsi Uudised

Jaga: