Viimsi lasteaedade ja lastehoidude hetkeolukord

Tartu Ülikooli teadlased Allan Allik, Veiko Sepp ja Jaanus Veemaa on koostanud “Viimsi valla sotsiaal-majandusliku alusuuringu” (RAKE, august 2024).

Refereerime lühidalt selles uuringus antud ülevaadet Viimsi lasteaedade ja lastehoidude hetkeolukorrast.

Viimsi valla lasteaedade ja lastehoidude võrgustik koosneb 21 tegevuskohast, mis paiknevad 10 asulas – 9 munitsipaallasteaia tegevuskohta, 7 eralasteaeda ja 5 eralastehoidu. Munitsipaalomandis lasteaedade tegevuskohad on 6 asulas. Lisaks kasutavad Viimsi valla pered paljusid Tallinna linna munitsipaal- ja eralasteasutusi.

Viimsi vallas kasutas 2023. aasta seisuga lasteaia või lapsehoiu teenust 1564 last. Lisaks rahastas vald veel 151 koduse lapse hoidu. Kohtadega varustatus on vallas 89% ning munitsipaallasteaiakohtadega varustatus 50%. Piirkondlikult ja asulate lõikes on lasteaia- ja lapsehoiukohtadega varustatus väga ebaühtlane. Haabneeme piirkonnas on see oluliselt kõrgem kui teistes piirkondades.

Teenust kasutavatest lastest käib lasteaias või lapsehoius koduasulas 42%, elukoha piirkonnas 72% ning Viimsi vallas 89%. Asulate ja piirkondade kaupa on koduläheduse kriteerium täidetud väga erineval määral. Teenus on oluliselt kodulähedasem Haabneeme piirkonna lastele ja peredel, samas kui Püünsi ja Randvere piirkonna jaoks on oluliseks teenuse pakkumise asukohaks ka Haabneeme piirkond. Lasteaiakohtade nõudlust keskuses suurendab nende kasutuse suhteline mugavus autoga igapäevaselt Tallinnasse tööl käijate jaoks, eriti Püünsi piirkonna elanike puhul.

Munitsipaallasteaedade tegevustingimused on valdavalt head või väga head. Üksnes MLA Viimsi Lasteaiad Astri maja 2 rühma asuvad üldhooldekodu hoones, mille seiskord on hinnatud rahuldavaks. Arenguruumi on hoonete energiatõhususe parandamises.

Lasteaia- ja lapsehoiuteenuse vallaeelarve kulud ühe lapse kohta on keskmiselt 6,2 tuhat eurot aastas ning kulude tase erinevate teenuse vormide lõikes erineb vähesel määral.

Kehtiv ehitusõigus loob lasteaia ehitamiseks täiendavaid võimalusi 8 asukohas, neist 2 on munitsipaalomandis. Pärnamäe lasteaia ehitusega on 2024. aastal ka alustatud.

Loe uuringut SIIT.

Tunnuspilt: unsplash.com

Loe samal teemal:

Viimsi kaubanduse ja teeninduse hetkeolukord”

 Viimsi ettevõtluse ja tööhõive hetkeolukord”

Kui lugu meeldis, siis palun toeta sõltumatut kogukonnaportaali ning ANNETA.

Viimsi Uudised

Jaga: