JUHTKIRI: võimul olijad teevad vallalehes varakult valimiskampaaniat

Viimsi Teataja on vallavalitsuse häälekandaja, mida peavad üleval viimsilastest maksumaksjad.

Ainuüksi vallalehe kujundamiseks, trükiks ja levitamiseks kulub kolme aasta jooksul ligi pool miljonit eurot. Viimsi Teataja sisu panevad kokku kolm vallavalitsuse PR-töötajat, kelle palgafondi ja töökohaga seotud kulud ühes maksudega ületavad aastas kokku 100 tuhande euro piiri.

Sellise suure hulga avaliku raha kasutamise puhul peaks olema väga hoolikalt jälgitud, et ei toimuks kuritarvitusi mõne erakonna varjatud valimiskampaania tegemise näol. 2018. aastal tuvastas Riigikontrolli audit, et Viimsi Teataja on olnud üks sellistest munitsipaalväljaannetest, mis on tegelenud varjatud valimisreklaamiga. Toonases auditis toodi konkreetselt välja Jan Trei (Isamaa) enesepromo kohalike valimiste eel.

Käesoleval nädalal ilmunud Viimsi Teataja numbris on taas märkimisväärses mahus varjatud valimisreklaami.  Reformierakonna liikmest vallavanem Illar Lemetti ilmselt kandideerib Riigikogu valimistel ning tõenäoliselt just Harju- ja Raplamaal.  Lemetti kasutas Viimsi Teatajat jõuliselt enesepromoks enne 2021. aasta kohalikke valimisi. Nüüd on ta avaldanud fotoga arvamusloo, milles sisuliselt kordab üle samas lehes pikemalt kajastatud kriisiks valmisoleku küsitluse tulemusi. Vormilt on kõik JOKK.

Enne möödunud kohalikke valimisi kritiseeris Eesti 200 liider Lauri Hussar teravalt Illar Lemetti enesepromo vallalehes, võrreldes seda Savisaare-aegse Raepressiga. Hussari erakonnakaaslane, endine reformierakondlane Atso Matsalu kirjutas 2021. aastal reljeefse arvamusloo, milles toonitas kujundlikult vajadust Viimsis refid kui valla toanurgad täisteinud elevant võimult kõrvale lükata. Tegelikkuses lõid Hussar ja Matsalu paar kuud hiljem käed Lemettiga.

Nüüd võtab aga Riigikokku pürgiv Matsalu värskes Viimsi Teatajas pikemas arvamusartiklis sõna energeetika teemadel, milles ta ekspert ei ole. Jällegi pole selle loo ilmumine kolm kuud enne valimisi juhus.

Eesti 200 esindajad on ühises võimuliidus Reformierakonnaga kiirelt omandanud kõik refide teada-tuntud kombed.

Viimsi vallavolikogu opositsioon kuuluv Kristel Menning (EKRE) on samuti proovinud tänavu Viimsi Teatajas arvamusartiklit avaldada valla jaoks olulisel üldplaneeringu teemal, kuid temale vastati lehe toimetaja poolt eitavalt. Enamik vallavolikogu opositsioonis olevatest liikmetest on loobunud Viimsi Teatajale oma arvamuslugude saatmisest, kuna neid see leht niikuinii ei avalda.

Viimsi Uudised taunib maksumaksjate raha eest välja antava vallalehe kasutamist parteilaste enesepromoks. Kuna ei Riigikontrolli audit ega avalikkuses ilmunud kriitika pole sellises tegevuses midagi muutnud, saavad taolisi poliitikuid pidurdada üksnes valijad oma hääletamisotsustega.

Loe samal teemal:

Kristel Menning esitas Alar Mikule arupärimise tsensuuri kohta Viimsi Teatajas” 

JUHTKIRI: Viimsi Teataja teeb kõike seda, mida Riigikontroll taunib” 

Tunnuspilt: pexels.com

Kui lugu meeldis, siis palun toeta sõltumatut kogukonnaportaali ning ANNETA.

Viimsi Uudised

Jaga: