Viimsi kaubanduse ja teeninduse hetkeolukord

Tartu Ülikooli teadlased Allan Allik, Veiko Sepp ja Jaanus Veemaa on koostanud “Viimsi valla sotsiaal-majandusliku alusuuringu” (RAKE, august 2024).

Refereerime lühidalt selles uuringus antud ülevaadet Viimsi kaubanduse ja teeninduse hetkeolukorras.

Kokku tegutseb Viimsi poolsaarel käesoleval ajal 10 toidupoodi, 5 riidepoodi ning 2 ehituspoodi (puidumaterjalide pood Haabneemes ja ehituskaupade väljastuspunkt Viimsi alevikus). Laiatarbe ehituskaupu pakkuvad kauplused ei ole ostunud Viimsis elujõulisteks.

Randvere ja eriti Püünsi piirkonna kaupluste ja teenuste valik on napp. Mõningal määral paranes tänavu olukord Randveres, kus avati väiksem kaubanduskeskus (Meie toidukaubad, apteek, pitsakoht). Külades, kus elanike arvu alusel võiksid väikepoed omada piisavat klientuuri, sellised poed puuduvad.

Enamik poode on koondunud Haabneeme. Kaupade ja teenuste valik on suunatud massitarbijale ega ei suuda rahuldada spetsiifilisemat nõudlust. Seda eriti võrdluses Tallinna suuremate kaubanduskeskustega ja spetsiaalpoodidega. Ning järjest enam ka internetipoodide ja kojutellimise teenustega.

Toitlustuskohti on Viimsis 22, enamik neist tegutseb Haabneemes.

Inimesed, kelle elu- ja töökoht asub valla territooriumil (22% töötavatest vallaelanikest) teevad oma igapäevased ostud valdavalt kohalikes kaubanduskeskustes. Mujal tööl käijate jaoks sõltub ostukäitumise iseloom ja trajektoori võimalustest ning ajalisest mugavusest.

Loe uuringut SIIT.

Tunnuspilt: Haabneeme Maa-ameti kaardirakenduse 3D vaates.

Kui lugu meeldis, siis palun toeta sõltumatut kogukonnaportaali ning ANNETA.

Viimsi Uudised

Jaga: