Valik kaasava eelarve ideedest: nutikas koolitoidu ülejäägi päästmine

Viimsi Uudised tutvustab juhuslikus järjestuses ühtekokku kümmet kaasava eelarve konkursile esitatud ettepanekut, mis kõnetavad meie toimetust kõige rohkem.

Esimesena tutvustatav projekt kannab nime „Nutikas koolitoidu ülejäägi päästmine ja kogukondlik ümberjaotamine“ ning selle maksumuseks on kalkuleeritud 49 999 eurot.

Projekti on esitanud Indrek Kaing, kes on suurpere isa Pringi külast, Toidupanga Viimsi koordinaator ning Euroopa Toidupankade Föderatsiooni “COVID-emergency” projektijuht Eestis.

Projekti tutvustuses on muuhulgas kirjas:

„Viimsi valla haridusasutuste peale kokku on puhta toidu jääk ca 100+kg päevas, mis teeb ca 500+kg nädalas ja seega ca 2000+kg kuus. Kui arvestada 1 portsjoni kaaluks 0,5kg, teeb see päästetava toidu potentsiaaliks ca 4000+ portsjonit kuus.

Idee on see toit päästa, pakendada portsjoniteks ning sügavkülmutada, mis annab sellele toidule pikema eluea ja ümberjaotamise võimaluse.

/—/

Päästetud toidu vastu võtmine ja välja andmine toimuks vabatahtlikke poolt, kelleks oleksid peamiselt kogukonna liikmed, peamiselt aktiivsemad eakad.

MTÜ Kuldne Liiga on andnud oma esmase nõusoleku olla koostööpartner selles projektis, sest eesmärk on luua lahendus, millest oleks edaspidi abi ka mujal Eestis. Rakendada eakaid ning pakkuda säästmise võimalust väärtusliku toidu kaudu.

Toidu saajateks on perekonnad ja inimesed, sh eakate sihtgrupp ise, kes läbi selle toidu ära söömise saavad säästetud rahaga muid eluks vajalikke toiminguid sooritada. Sihtgruppi(e) saame täpsustada koostöös valla ametnikega, et prioriteedid õigesti saaks seatud.

Toitu võetakse vastu kõikidel koolipäevadel. Toitu väljastatakse külmutatud kujul 3 x nädalas, mil toidu saajale antakse soovi korral kaasa mitu portsjonit.

Tulevikus, mil viirused enam ohusta, võiks olla eakatel võimalik seda toitu ka kohapeal süüa ning sotsialiseeruda.“

Täies mahus saab antud ideega tutvuda SIIN.

Tunnuspilt: idee autor Indrek Kaing (Tiit Mõtuse foto).

Viimsi Uudised

Jaga: