REPLIIK: Atso Matsalu juhtimisel taastati Viimsi vallavolikogus teerullipoliitika

Praegu erakonda Eesti 200 kuuluv, kuid varasemalt paarkümmend aastat Reformierakonna liige olnud Atso Matsalu eestvedamisel on Viimsi vallavolikogus taastatud jõuline teerullipoliitika.

Kui 2021. aastal tuli kokku tänane volikogu, siis toona opositsiooni kuulunud Kogukondade Viimsi, EKRE ja Keskerakond said tõepoolest ise otsustada, kuidas ja keda vastavalt valimistel saadud häälte proportsioonile määrata vallavolikogu komisjonidesse. See oli sisuline kaasamine, mida varasemalt polnud Viimsis volikogu tasandil kunagi toimunud.

Tänavu aasta alguses aga tuuled muutusid. Märtsis teatas Matsalu ulitamatiivselt Kogukondade Viimsi esindajale, et nende kohad komisjonides mängitakse ümber. Ta sai selge vastuse, et seda ei tohiks teha ning sellel teemal pole mitte kellegiga räägitud. Siis hakkas Matsalu ette hoitamata esitama Kogukondade Viimsi esindajaid volikogus komisjonide aseesimeesteks. Miks ta seda tegi, sai selgeks aprillikuus, kui tagaselja otsustati teised Kogukondade Viimsi liikmed komisjonidest tagandada. Seda mängu aitasid tuimde nägudega vormistada Tanel Einaste (Reformierakond) ja Pille Petersoo (Vali Viimsi/sotsid).

Kui Matsalu intriig oli avalikuks saanud, saatsid Kogukondade Viimsi esindajad talle kirja, milles taotlesid tänavu aasta alguseni kehtinud jaotuse taastamist. Matsalu kirjale vastanud ei ole. Viimsis Uudised saatis Matsalule küsimused, miks ta kirjale ei ole vastanud ja millal kavatseb vastata. Ka neile küsimustele pole Matsalu vastanud.

Kogukondade Viimsi esindajad esitasid maikuu volikogu istungile eelnõud taastamaks oma liikmete osalemine komisjonides. Neid eelnõusid Matsalu formaalsetel ettekäänetel volikogu päevakorda ei pannud.

Protestiks Matsalu tegevuse suhtes astusid Tanel Ojang ja Ivo Rull tagasi neile manöövertatud komisjonide aseesimeest kohtadelt.

Toimetus on imestunud, et just 2021. aastal hoopis teistsugust poliitikat lubandud Atso Matsalu koos sotside Antoon van Rensi ja Pille Petersooga pungestuvad nüüd kõigest väest, et opositsiooni tasalülitada.

Või on lihtsalt tegemist refidele pugemisega?

Kas neid sunnib selleks hirm, et refid võivad nad võimuliidust välja visata? Või kardetakse, et Kogukondade Viimsi on sisulist tööd teinud nii hästi, et sotside ja 200-liste kunagised valijad muudavad nende kasuks järgmisel sügisel oma eelistusi? Või on lihtsalt tegemist refidele pugemisega?

Mis iganes motiividel kõik eeltoodu on toimunud, viib see kokkuvõttes tõdemuseni, et Viimsi võimuliit lõpetas kaasamise volikogu tasandil 2024. aasta kevadel.

Tunnuspilt: kollaaž pexels.com fotodest

Loe samal teemal:

Kogukondade Viimsi taotleb oma esindajate komisjonidesse ennistamist”

JUHTKIRI: Atso Matsalu madallend volikogu esimehena”

Kui lugu meeldis, siis palun toeta sõltumatut kogukonnaportaali ning ANNETA.

Viimsi Uudised

Jaga: