JUHTKIRI: Viimsi võimuliit jätkab plaaniga ehitada endisele Kirovi staadionile kõrghooned

Viimsi võimuliit (Reformierakond, Keskerakond, Vali Viimsi/sotsid, Eesti 200) jätkab kavaga ehitada endisele Kirovi staadionile hulk ärihooneid, sealhulgas ka kõrghooneid.

Vallavolikogu 13. augusti istungile on ette valmistatud otsuse eelnõu „Haabneeme alevik, Randvere tee 9b katastriüksuse (keskusala) detailplaneeringu algatamine ja keskkonnamõju strateegilise hindamise algatamata jätmine”. Volikogu komisjonidele on see eelnõu saadetud märkega Ametkondlikuks Kasutamiseks (AK). Toimetusele on usaldusväärsed allikad eelnõu sisu tutvustanud ning seega saame hetkel anda hinnanguid eelnõu peamistele suundumustele.

Esiteks soovitakse muuta planeeringuala krundi maakasutuse sihtotstarve ühiskondlike ehitiste maast äri- ja büroohoonete maaks. See tähendab, et staadioniala hoonestatakse tihedalt, samas on siiski mingis ulatuses kavas rajada sinna aleviku keskväljak.

Teiseks soovitakse tekkiv parkimisvajadus lahendada maa-aluse parkimisena. Otsuse eelnõu ei too välja parkimiskohtade täpset arvu.

Kolmandaks tuuakse otsuse eelnõus välja detailplaneeringu menetlemise eeldatav ajakava, millest selgub, et kogu detailplaneeringu menetluse protsessi tahetakse läbi viia veidi vähem kui 3 aastaga.

Neljandaks soovitakse loobuda detailplaneeringu menetluse käigus keskkonnamõjude strateegilisest hindamisest. Kahtlemata aitab selle nõude ärajätmine detailplaneeringu menetlust kiirendada. Samas vajaks siiski analüüsimist maa-aluste parklatega seotud keskkonnariskid. Varasemalt avalikustatud info kohaselt ulatuvad Nõukogude okuptasiooni ajal rajatud Miiduranna sadamast algavad maa-alused kütusemahutid kuni Viimsi Spani ehk osaliselt jäävad need planeeringuala alla 30 – 40 meetri sügavusse.

Ja viiendaks sisaldab ka antud otsuse eelnõu võimalust, mille kohaselt antakse vallavalitsusele võimalus kaaluda kinnistute avalikes huvides omandamise, sealhulgas sundvõõrandamise või sundvalduse seadmise vajadust.

Viimsi Uudiste toimetuse hinnangul menetleb võimuliit valla ühe kesksema piirkonna arendust planeerides avalikkust märkimisväärselt kaasamata ning varjatult. Viimast näitab AK märge eelnõul, mida tuleks tegelikult laiaulatuslikult tutvustada ning põhjalikult kogukonna erinevate huvigruppidega läbi rääkida.

Esiteks tulnuks Viimsis elanike hulgas läbi viia korrektse metoodikaga ja usaldusliku uuringufirma poolt teostatanud avaliku arvamuse küsitlus selgitamaks, et millist keskust põhimõtteliselt soovitakse. Kas toredat keskväljakut purskkaevuga, nagu 2017. aastal visioneeris Siim Kallas (Reformierakond)? Või siis tõesti sellist city ’t, mida Illar Lemetti ja Alar Miku (mõlemad Reformierakond) manageerimisel on võimuliitlased nüüd realiseerima asunud? Või hoopiski mingisugust kolmandat või neljandat variant? Kindlasti aga ei tohiks taolisest küsitlusest teha sellist sotsioloogilist käkki, kus igaüks saab ükskõik kuskohast ning piiramatu arv kordi anda veebis vastuseid või kus küsimused on formuleeritud vastuseid suunavalt.

Teiseks pidanuks võimuliit antud otsuse eelnõus andma koheselt olulised näitajad või nende piirmäärad. Kui palju ja kui kõrgeid hooneid alale planeeritakse?  Milliseks prognoositakse tekkivat liikluskoormust? Kui palju on antud piirkonda planeeritavatele hoonetele ja taristule ette nähtud veeressurssi?

Ja kolmandaks peaks Viimsi ühe kesksema piirkonnda planeerimine toimuma avatult ja läbipaistvalt ka enne detailplaneeringu algatamist, mitte AK templi taga vaikselt nahistades. Viimsilastel on õigus teada, millised ettevõtted või eraisikud on antud planeeringuga seotud ning millised on nende eesmärgid. Võimalik, et need eesmärgid kattuvad kogukonna enamuse ootuste ja soovidega, võimalik et need kattuvad mingis osas või siis ei kattu üldse. Kui protsess oleks juba eos avalik, saaksid kogukonna aktiivsemad liikmed kujundada sisulisi arvamusi ning teha erinevaid ettepanekuid. Täna ei tea tegelikult peale väikese kildkonna keegi, kui palju ning missuguseid ärihooneid kunagisele staadionile ning sellega piirnevatele kinnistutele ehitama hakatakse.

Tunnuspilt: kuvatõmmis K-Projekt ASi koostatud staadioni arenduskava eskiisprojektist (paremal Randvere tee, taamal sinisega praegune Viimsi SPA hoone).

Loe samal teemal:

Vallavalitsus põhimõtteliselt nõus kõrghoonetega planeeringukavaga Haabneeme endisele staadionile”

Kui lugu meeldis, siis palun toeta sõltumatut kogukonnaportaali ning ANNETA.

Viimsi Uudised

Jaga: