Viimsi võimuliidu eestvõttel tõsteti lastehoiu ja lasteaia tasusid

Alates 2025. aasta algusest tuleb viimsilastel lastehoiu või lasteaia tasudena käia välja senisest rohkem raha.

15. oktoobri volikogu istungile oli vallavalitsus esitanud vastavasisulise määruse eelnõu, mida tutvustas lühidalt abivallavanem Karin Markii.

 Abivallavanem selgitas, et kui lapsevanemad on valda sisse registreeritud, hakkavad nad maksma ühe lapse eest senise 73 euro asemel 82 eurot kuus.

Kui üks või mõlemad lapsevanemad ei ole valda registreeritud, hakkavad nad maksma ühe lapse eest senise 145 euro asemel 164 eurot kuus.

Suurenemine valla eelarvesse on 78 tuhat eurot.

Volikogu liige Ants Erm (Kogukondade Viimsi) küsis, et mis oleks juhtunud Viimsis vallas, kui seda eelnõu ei oleks esitatud. Markii vastas, et siis need tasud ei oleks tõusnud. Erm mainis, et siis oleks vallal saamata jäänud 78 tuhat eurot aastas.

Volikogu liige Ivo Rull (Kogukondade Viimsi) küsis, et kas vallavalitsus arutas ka võimalikke alternatiive? Et näiteks oleks võinud kokku hoida mõne muu tegevuse arvelt? Selle asemel et hoida kokku näiteks lasteaedade rendikuludelt või vallavalitsuse preematelt ja tulemustasudelt, võetakse nüüd raha hoopiski kõige nõrgematelt – lastelt ja lapsevanematelt.

Markii vastas, et eelarve mõistes selliseid alternatiive ei ole arutatud. Lisades, et tasude tõstmine on seotud lasteaednikele planeeritava töötasude tõusuga.

Volikogu liige Tanel Ojang (Kogukondade Viimsi) märkis, et määruse eelnõu tekstist pole võimalik välja lugeda, et eesmärk on personali palgatõus. Kas siis 2025. aastal saame näha uudist, et toimus lasteaednike palgatõus?

Markii selgitas, et konkreetselt ei ole juttu ainult palgatõusust, raha vajab ka lasteaedade ülalpidamine ja vahendite soetamine.

Erm tegi repliigi. Et kui vallavalitsuse liikmeid on toetatud 13. kuupalgaga ja ilmselt toetatakse edasi, siis sellises olukorras ei ole ilus täita valla eelarveauke kõige haavatamate inimest arvelt. Samal ajal vähendatakse lastega peredel riiklikke sotsiaaltoetusi. Vallavalitsus oleks võinud jätta selle eelnõu esitamata.

Eelnõu poolt hääletasid Ilja Ban, Tanel Einaste, Anneli Laines-Ensling, Jaanus Koni, Jaanus Lember, Atso Matsalu, Pille Petersoo, Martin Reim, Meelis Saluneem, Aivar Sõerd, Oksana Šelenjova, Raimo Tann, Antoon van Rens ja Siiri Visnapuu.

Vastu olid Ants Erm, Tanel Ojang, Ivo Rull ja Alar Valge.

Erapooletuks jäi Jan Trei.

Tunnuspilt: freepik.com

Loe samal teemal:

Arupärimine seoses eralasteaedade toetuste vähenemisega 2024. aastal”

Ülevaade viimsilasi viimasel aastal tabanud hinnatõusudest”

Kui lugu meeldis, siis palun toeta sõltumatut kogukonnaportaali ning ANNETA.

Viimsi Uudised

Jaga: