REPLIIK: vallavanem ajas volikogus käojaani

Viimsi vallavolikogu liikmed Ants Erm, Tanel Ojang ja Ivo Rull (Kogukondade Viimsi) esitasid arupärimise vallavanem Illar Lemettile (Reformierakond) vallavalitsuse tegevuskulude kärpimise võimaluste kohta.

Arupärimises sooviti teada, et kas Viimsi vallavalitsusel on olemas mingisugune eelarveliste kärbete plaan aastaks 2025? Ning milline on vallavanema seisukoht küsimuses, et kas vallavalitsuse liikmed peaksid esindustasudest loobuma  ning asendama need sõiduautode kasutamise kompensatsiooniga? Ja kas vallavalitsusel on plaan jätkata varasemalt detsembrikuus vallavalitsuse liikmetele ja teenistujatele makstud preemiate ja tulemustasude maksmist ka tänavu? Või kas oleks võimalik kokkuhoidu saavutada valla propagandalehe väljandmise kulusid kärpides?

Selle asemel, et volikogu liikmete küsimustele sisuliselt vastata, tuli vallavanem 15. oktoobri volikogu istungil välja demagoogia ja halvustavate repliikide tulevärgiga, mis ületab oma ülbusega isegi Lemetti teravkeelse parteikaaslase Jürgen Ligi retoorikat.

Eriti mõtlemapanevad on vallavanema vastused volikogu liikme küsimustele, milles soovitakse selgitusi tulemustasudena välja makstava palgafondi osa kujunemise kohta.

Toome järgnevalt ära osa volikogus toimunud diskussioonist toimetatud kujul:

Lemetti: Tulemustasude maksmiseks pole eraldi rahalisi vahendeid ette nähtud, selleks on kasutatud palgafondi jääki. Tulemustasude maksmine või mittemaksmine otsustatakse aasta viimastel kuudel.

/—/

Rull: Kuidas te palgfondi Viimsi vallavalitsuses planeerite? Iga aasta lõpus jääb enam-vähem täpsel niipalju palgafondi jääki, et te saate detsembris otsuse langetada et näiteks 90% ametnikest 13. kuupalga määras tulemustasu. Hr Lemetti, tunnistage, et te tegelikult planeeritegi seda palgafondi täpselt nii, et selle maht võimaldaks sealt välja pigistada 13. palga, mida nimetatakse tulemustasuks. Või ku te väidate et nii ei tee, siis on tegemist äärmiselt ebaprofessionaalse finantsplaneerimisega. Kas vallavalitsus tegeleb äärmiselt ebaprofessionaalse finantsplaneerimisega või teadlikult planeerib palgafondi jäägiga, mis võimaldab sellist mõnusat tulemustasu, mida rahvasuuks nimetatakse 13. kuupalgagaks, jõulupreemiaks?

Lemetti: Kui me vaatame näiteks eelmist aastat ja kui ma õigesti mäletan, siis valla palgafondi me kogunisti kasutasime nii, et me ei kasutanud seda kõike ära. Aga millest aasta lõpuks jääk koguneb? Jääk koguneb inimeste haiguspäevade arvelt. Jääk koguneb selle arvelt kui keegi töölt lahkub ja enne kui uus ametnik tööle võetakse. Sealt kogunebki palgafondi jääk, mida aasta lõpus tulemustasudeks maksta. Aga te järjekordselt eksisite – 13. palk ei võrdu tulemuspalgaga, need on kaks täiesti erinavat asja.

Rull: Läheme siis arvude juurde. See haiguspäevadelt tekkinud jääk, mida vallavanem sellisena esitleb, oli möödunud aastal üle 160 tuhande euro Viimsi vallavalitsuse ametnikele. Lisaks sai Illar Lemetti vallavanemana tubli töö eest preemiat – see oli volikogu otsus ja siin me peame üksteisele enesekriitiliselt silma vaatama.  Ja abivallavanemad said samuti preemiat ja lahkuvale abivallavanemale maksti kahe kuupalga ulatuses hüvitist. Kõik see kokku oli suurusjärgus 30 tuhat eurot. Järelikult, hr. Lemetti, olid Viimsi vallavalitsuse amenikud ja liikmed ikka väga-väga haiged, kui aasta jooksul tiksus teie nö metoodilise arusaamise järgi ütleme 190 tuhat eurot  jääki, mida ei oldud planeeritud.

Lemetti: Tõin vähemalt kaks põhjust, millest jääk tekkib – täitmata ametikohad ja haiguspäevad.

Rull: Hr vallavanem peab ilmselt kõiki siin saalis ja seda veebiülekannet tulevikus vaatajaid finantsiliselt kirjaoskamatuteks. Viimsi vallavalitsuse ametikohtade struktuuri volikogu aeg-ajalt vallavalitsuse ettepanekul kinnitab. Täitmata ametikohti on vahest mingitel perioodidel olnud selle struktuuris ühe käe sõrmedel. Haiguspäevad on inimeste delikaatsed terviseandmed, puudub selle kohta statistika. Mitte ühegi loogika kohaselt ei tule see, mida Lemetti meile siin praegu räägib, kokku. Need numbrid ei lähe kokku, kes vähegi suudab neid Excelis jooksma panna. Järelikult härra vallavanem tuleb ja ajab meile lihtsalt siis ütleme käojaani. Käojaani ajab meile hr. Lemetti talle omases käojaanilikus stiilis.

Täismahus on võimalik vaadata vallavanema vastuseid volikogu liikmete arupärimisele SIIT (alates 01:14: 30 kuni 01:28:00).

Tunnuspilt: tehisintellekti loodud visuaal (freepik.com).

Loe samal teemal:

Vallavanem peab selgitama kas tal on mingi kulude kärpimise plaan”

 Illar Lemetti palk tõusis 5823 euroni ja esindustasu 1165 euroni”

 Vallavalitsuse teenistujatele määrati jõulude eel tulemustasudena 167 893 eurot”   

Kui lugu meeldis, siis palun toeta sõltumatut kogukonnaportaali ning ANNETA.

Viimsi Uudised

Jaga: